Teletreball; Telegram, missatgeria per teletreballa

Una eina perfecte per ajudar-nos a treballar amb les companyes, des de la distància, en aquests complicats dies és l’aplicació Telegram.

Molts no n’havíeu sentit a parlar mai fins que el @Tsunamidemocratic el va popularitzar per aquestes boniques contrades, però és un programari veterà molt utilitzat entre uns determinats usuaris des de fa molts d’anys.

Entre el llarg llistat d’aventatges en destacarem només les més importants:

  • Multiplataforma. Això vol dir que funciona amb quasi qualsevol andròmina, telèfons (més o menys intel·ligents), tauletes, ordinadors, etc. Amés de en multitud de sistemes operatius; GNU/Linux, Mac OS X i fins i tot amb això que n’anomenen Windows i no sé qui utilitza avui dia.
  • Privacitat. Un dels pilars de la creació de Telegram és el seu compromís amb la privacitat dels usuaris. No obstant, no us fieu mai de ningú, ningú ningú!
  • Basat en el nigul. Això permet que les usuàries puguin accedir al seu telegram des de qualsevol andròmina.
  • Rapidesa. Segons ells, son els més ràpids lliurant missatges.
  • Obert. Telegram te una API i protocol obert per que qui vulgui, i en tingui preparació, en tregui el màxim profit.
  • Lliura. Telengram és i serà gratuït, sense publicitat i sense cap cost.
  • Segur. Telegram manté els teus missatges a resguard dels cyber atacs.
  • Potència. No hi ha límits la mida del que comparteixes ni dels xats.
  • Coordinació. Permet grups de fins a 20.000 membres
  • Sincronització. Sincronitza els teus xats als teus dispositius
  • Enviaments. Permet adjuntar tot tipus de fitxers
  • Encriptació. Encripta totes les comunicacions per la teva privacitat
  • Destructor. Permet programar quan han de durar els teus missatges.

Per a què serveix?

La seva funcionalitat, fonamentalment, es poder mantenir conversacions de persona a persona o en grups. Però el que el fa més interessant és la possibilitat d’enviar fitxers (de fins a 1,5GB) i la seva privacitat. 

Amb quines andròmines m’hi puc connectar?

Aquest és un dels altres punts forts de Telegram respecte a Whatsapp. Es pot utilitzar telèfons, tauletes i ordinadors. Cal només tenir un número de telèfon per iniciar la seva utilització. Els telèfons compatibles son els Android i els que rutllen amb OsX o Windows. Amés existeixen aplicacions oficials per a iPad, ordinadors amb Windows, Mac OS X I LINUX i, fins i tot, directament des-de qualsevol navegador accedint al web web.telegram.org.

Quina diferència hi ha entre Telegram i WhatsApp?

  • Permet la verificació en dos passes per accedir a l’aplicació. Més segur.
  • Es pot configurar per tel de que els missatges, passat un temps concret, siguin eliminats sense deixar rastre al telèfon ja que es desen al nigul pròpia de Telegram.
  • Es pot utilitzar un alies per tal de que la gent ens agregi fàcilment i que no conegui el nostre telèfon. Encara que també compta amb la possibilitat de estar ocult dins de l’aplicació.
  • Possibilitat d’enviar i rebre missatges des de diversos dispositius sense haver de utilitzar aplicacions de tercers. Així per exemple podem xatejar amb dos telèfons, encara que només un d’ells tingui la tarja SIM amb el número que vàrem registar-nos.
  • Permet enviar fitxers de fins a 1,5 gigues de capacitat, suficient per enviar fins i tot una pel·lícula amb bona qualitat.
  • Stickers. Aquestos venen a ser emoticones però més grans i amb més detalls. N’hi ha un munt per utilitzar.
  • Es pot accedir a grups de més de 5.000 persones. Amb WhatsApp 356 només.
  • Els grups estàndards no tenen administradors i així son més democràtics. De totes maneres els supergrups si poden tenir administradors.
  • Canals. Aquests funcionen quasi com a un grup però amb un número il·limitat de membres

Es pot saber si he llegit els missatges que m’han enviat?

Funciona d’una forma molt similar a WhatsApp. Existeix el doble check, que indica si l’em llegit o no. Clar que es pot desactivar als ajustaments del sistema. També podem determinar si volem que els usuaris sàpiguen la darrera vegada que hem estat connectats a la aplicació o no. Es pot especificar per a un usuari en concret. Es pot escollir a Ajustos – Privacitat i Seguretat – Última connexió.

Es possible silenciar l’aplicació o a algú?

A les opcions de configuració podem silenciar per complert l’aplicació per que no molestin amb notificacions. Però també es pot bloquejar a algú temporalment pulsant sobre el seu perfil, a les opcions de Informació.

També es pot esborrar l’aplicació i al reinstal·lara i podrem accedir novament a les converses ja que aquestes son desades al nigul de Telegram.

Quines opcions de privacitat tinc?

En qualsevol moment podem iniciar un xat “secret”. Per això haurem d’anar a la nostre llista de contactes i des d’aquesta iniciar una conversa amb qui vulguem prement la opció “Iniciar un xat secret”. D’aquesta manera la comunicació de missatges entre els dos usuaris es farà directament, sense passar per els servidors de Telegram. So decideixes esborrar la cadena de missatges del xat secret, aquests desapareixeran dels telèfons dels dos interlocutors.

També comptem amb la possibilitat de crear un alies per no tenir que facilitar el nostre telèfon a alú que vol contactar amb nosaltres. Per això cal anar a la opció del configuració, Editar, Nom d’usuari. D’aquesta manera, per exemple, us podran trobar com a @linuxbcn en lloc del vostre número de telèfon. Així us podràn contactar amb l’enllaç https://telegram.me/linuxbcn.

Com s’envien fotos, vídeos o arxius?

Resulta tan senzill com obrir una conversa, fer un clic sobre la icona del clip de la part esquerra per poder adjuntar fotografies, vídeos o qualsevol tipus de fitxer de fins a 1.5 Gb. Això si, cal tenir en compte que tant les fotografies com els vídeos redueixen força la seva qualitat. Clar que també podem comprimir un grup de fotografies o un vídeo en format .zip o qualsevol d’altre i enviar-lo així per no tenir aquesta pèrdua.

Com gestionem els grups i supergrups?

Els grups, no com al WhatsApp, no tenen administradors. Així que tots els membres del grup tenen el mateix control sobre el grup: convidar a altres membres, canviar la foto de perfil del grup, etc. Això si, el grup ha de ser creat per algun usuari.

Per crear un grup:

  • Des de l’iPhone hem d’iniciar un nou missatge i després donar-li a la opció “Crear nou grup”
  • Des d’Android, s’ha de fer clic sobre la icona circular del llapis a la llista de xats i després a nou grup.
  • Als telèfons Windows es fa clic al signa + de la barra inferior i creem el nou grup

Un grup normal de Telegram pot tenir fins a 200 usuaris. Un super-grup pot tenir-ne fins a 5000. Als super-grups es permet que hi hagui administradors i es puguin esborra missatges de l’historial i no estaràn disponibles per als usuaris.

Quan un grup creix te la opció de convertir-se en un super-grup.

Què son els Canals i com en creo un?

Els Canals, a diferència dels grups, serveixen per envia missatges a un gran número de persones. Distribuir informació d’un a molts usuaris. En els Canals no hi ha límit de membres. El seu funcionament recorda un xic a Twitter ja que un cop enviat un missatge aquest és llegit per els seguidors de l’usuari que l’ha enviat. Els missatges apareixen signats amb el nom del propi canal, no amb el de l’administrador. De fet és possible que hi hagui diversos administradors però sempre s’envien els missatges amb el nom del Canal.

Quan es tenca un canal, els missatges desapareixen definitivament per als seguidors i per els administradors. No obstant, quan ens unim a un Canal, podem consultar tots els missatges que s’hi han publicat des de la seva creació.

Per crear un Canal:

  • A Android només cal fer clic a la icona del llapis a la llista de xats i “Crear el canal”.
  • A l’iPhone, utilitzem la icona de crear missatge però seleccionem la opció “Nou canal”
  • A Windows polsarem sobre el símbol + i seleccionarem “Crear canal”

Bé, si voleu contactar amb nosaltres tenim la nostre compta com a @Linuxbcn

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *