YunoHost + NextCloud

  • Instal·lació i configuració de YunoHost per al control d’una petita empresa
  • Creació de hostvirtual, per poder configurar correu, accés remot, etc.
  • Creació d’usuaris, grups i els seus permisos
  • Tot basat en Debian però molt més amigable de configurar.

Fa poc va arreibar-me la notícia de que Google Apps deixa de ser de franc. La veritat és que ha durat molts anys. A uns quants clients els hi vaig muntar aquesta forma de treballar al núvol.

Doncs ara toca pagar uns 5€ per cada usuari.

Així que toca investigar cóm oferir un servei similar i, ja posats, lliure i que es pugui merdejar a tort i dret.

Després d’investigar un xic, d’entre les moltes eines que van apareixent al mercat, he provat NextCloud. Amés de lliure, compta amb la possibilitat de poder-lo instal·lar a un servidor local (o servidor privat o VPN a un hosting). Així que m’he posat a veure cóm podria anar. Primer a una Debian virtualitzada a un VirtualBox per veure cóm anava i fer-me una idea.

Després d’uns dies remirant m’he decidir a instal·larlo en un petit servidor local, Un modest i discret HP amb 8 de RAM i un SSD de 500GB.

Debian VS YunoHost

Bé, la veritat és que vaig tirar-me unes bones horetes configurant una debian 11 (la meva distribució preferida de GNU/Linux) fins a quasi tenir tot llests (menys el certificat LestsEncrypt) quan van parlar-me de YunoHost.

Així que vaig decidir aprofitar per provar aquesta distribució “debianita” aguda, i molt, a configurar un servidor local (també hi ha versió per Cloud, per a diferents tasques pensades per a una Internet, amb opció de connectar a Internet.

Bàsicament munta d’una forma molt ràpida un servidor de domini, de DNS, de fitxers, de fotografies, de correu i moltes més cosetes que permeten configurar-lo com a intranet per treballar en grup.

Aniré posant posts que cregui que puguin ajudar a qui el vulgui provar també.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *